Agenten in Malawi mogen het vuur openen om ontvoeringen van albino's te verhinderen. Dat maakte de politie in het Afrikaanse land bekend. 

Albino's lopen risico, omdat hun lichaamsdelen voor enorme bedragen verkocht kunnen worden. Medicijnmannen gebruiken de stoffelijke resten van albino's bij hekserij. Volgens een rapport van het Rode Kruis kan een volledige set met lichaamsdelen bijna 69.000 euro opleveren.

Een hoge politiefunctionaris heeft volgens lokale media opdracht gegeven "gevaarlijke criminelen" neer te schieten die proberen albino's te kidnappen. "We beseffen dat deze mensen meedogenloos zijn en geen genade kennen. Daarom moeten ze zelf ook zo behandeld worden", aldus de functionaris.

Kritiek

Organisaties die zich inzetten voor albino's zijn kritisch over het beleid. "Het ter plekke doodschieten helpt ons niet de aanstichters te pakken'', aldus directeur Vicky Ntetema van Under The Same Sun. De handel in lichaamsdelen zou bovendien zo lucratief zijn, dat criminelen zich vermoedelijk niet laten afschrikken.

Malawi is niet het eerste Afrikaanse land dat in actie komt om mensen zonder pigment te beschermen. In Burundi krijgen albino's speciale huisvesting aangeboden, waar ze worden beschermd door de politie.

Tanzania maakte vorige maand bekend meer dan tweehonderd medicijnmannen te hebben opgepakt die medeplichtig zouden zijn aan de aanvallen op albino's.