Een jury in Boston heeft Dzjochar Tsarnajev schuldig verklaard aan de bomaanslagen op 15 april 2013 bij de marathon van Boston.

De zeven vrouwen en vijf mannen hadden iets meer dan elf uur nodig om zich over de dertig aanklachten tegen Tsarnajev te beraden. Hij werd op alle dertig punten schuldig bevonden.

De jury moet nu bepalen of hij de doodstraf of levenslang moet krijgen. Voor de discussie daarover worden opnieuw getuigen gehoord. Voor een doodvonnis is unanimiteit binnen de jury vereist.

Rusland

De 21-jarige Tsarnajev is een Tsjetsjeense student die ongeveer twaalf jaar geleden uit Rusland naar de Verenigde Staten emigreerde.

Het Openbaar Ministerie wees er tijdens het proces op dat hij radicaal islamitische lectuur bezat en in een notitie had gesuggereerd dat de bomaanslagen een vergelding waren voor de Amerikaanse militaire acties in landen waar moslims in de meerderheid zijn.

Video: Verdachte aanslag Boston schuldig verklaard

Explosies

Door de explosies in de buurt van de finish van de marathon kwamen twee vrouwen en een jongen van acht jaar om en raakten 263 personen gewond. Tsarnajev pleegde de bomaanslag waarschijnlijk met zijn broer Tamerlan. Die werd enkele dagen na de aanslagen gedood in een vuurgevecht met de politie. In de dagen daartussen schoten de broers een politieagent dood.

De advocaten van Tsarnajev erkenden tijdens het proces dat hun cliënt bij het plannen van de aanslagen betrokken was, maar probeerden hem af te schilderen als een slachtoffer van zijn broer. De jury wees dat argument af bij het antwoord op de vraag of Tsarnajev schuldig is, maar het kan nog wel een rol spelen in de discussie over de vraag of hij de doodstraf moet krijgen.

Dit moet u weten over de zaak rond de aanslag in Boston