
'Onderzoek naar gruweldaden IS niet mogelijk'
Dat heeft ICC-aanklager Fatou Bensouda woensdag meegedeeld.
Het hof heeft geen rechtsmacht, omdat Syrië en Irak zich niet bij het hof hebben aangesloten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet om een onderzoek heeft gevraagd.
Bensouda zei herhaaldelijk te zijn gevraagd om een onderzoek naar IS en liet weten dat de 'rechtsgrond voor een voorlopig onderzoek naar de situatie op dit moment te klein is'.
Landen die geen ICC-lid zijn, kunnen het hof die rechtsgrond verschaffen, maar dat is een beslissing waar Bensouda zegt geen invloed op te hebben.
Wreedheid
"Er is melding gemaakt van misdaden van onbeschrijflijke wreedheid, zoals massaexecuties, seksuele slavernij, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, marteling, verminking, ronseling van kinderen en vervolging van etnische en religieuze minderheden en niet te vergeten de moedwillige vernietiging van cultureel erfgoed", aldus Bensouda. "Ook zou er sprake zijn van genocide."
Desondanks is er onvoldoende grond voor een onderzoek, zegt ze, ook al zijn er aanwijzingen dat burgers van landen die wel bij het ICC zijn aangesloten betrokken zijn bij misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden door IS. De terreurgroep wordt namelijk waarschijnlijk aangevoerd door Syri?rs en Irakezen en die vallen niet onder de rechtsmacht van het tribunaal.
Yezidi's
In Noord-Irak heeft IS meer dan tweehonderd yezidi's vrijgelaten. Het gaat om ouderen en gehandicapten. Ook liet de terreurgroep twee christenen vrij.
Vorige zomer veroverde de beweging grote gebieden in Noord-Irak. Daarbij werden veel yezidi's gedood, maar ook veel gevangengenomen. Yezidi's vormen een Koerdische religieuze minderheid in Irak.