Bij een geraffineerd uitgevoerde diefstal van de inhoud van honderden kluisjes tijdens het paasweekeinde in Londen is mogelijk voor 275 miljoen euro aan onder meer juwelen en contanten buitgemaakt. 

Dit melden Britse media woensdag.

De dieven hadden dankzij de paasdagen alle tijd in het chique 'kluisjeshuis' Hatton Garden in de gelijknamige wijk in Londen, waar het wemelt van de juweliers. Ze hebben zich door een gat in het dak te maken, toegang tot het pand verschaft.

Ze slaagden erin het alarmsysteem na korte tijd uit te schakelen en lieten zich via een liftschacht zakken naar ruimten met particuliere kluizen waarvan er honderden zijn geplunderd. De inbraak werd pas dinsdagmorgen ontdekt.

VIdeo: Mogelijk voor 275 miljoen gestolen in Londen

Onwaarschijnlijk 

Het is volgens waarnemers met het oog op mogelijke problemen met de belasting onwaarschijnlijk dat alle slachtoffers aangeven waarvan ze zijn beroofd. Juwelier Mohammed Shah heeft al verklaard dat in zijn kluisje voor ongeveer 138.000 euro aan edelstenen liggen of lagen. De dieven hebben volgens de krant The Sun waarschijnlijk in ieder geval een diamant van bijna 690.000 euro meegenomen.

De daders hebben met het dak als ingang een voor hen goede keuze gemaakt. Het alarm ging vrijdag namelijk eerst wel af. Toen een bewaker kwam kijken en de voor- en de achterdeur onbeschadigd zag, vertrok hij weer.

Video: 300 kluisjes Hatton Garden leeggeroofd

De hoofdverantwoordelijke voor de beveiliging op dat moment werd niet ingelicht. Hij zou de politie hebben ingeschakeld als dat wel was gebeurd.

De inbraak bij de in 1954 geopende onderneming Hatton Garden Safe Deposit doet denken aan misdaadfilms zoals de Brits-Spaanse film Sexy Beast uit 2000. Daarin dringen boeven met goede snij- en breekapparatuur een pand met kluizen binnen tijdens een feestdagenweekend.