De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft opnieuw honderden documenten vrijgegeven over de vliegramp met de MH17 in Oost-Oekraïne. De stukken geven voornamelijk inzage in de crisiscommunicatie van de ministeries.

Dat meldt de NOS.

De omroep deed samen met RTL Nieuws en de Volkskrant een beroep op de Wet Openbaarheid en Bestuur (WOB) om de documenten (bekijk hier online) openbaar te maken. 

In totaal zijn 575 documenten, waaronder vooral e-mails, vrijgegeven. Hierin staat bijvoorbeeld hoe de Nederlandse ministeries het beste kunnen communiceren over de aankomst van stoffelijke resten van de slachtoffers in Nederland of de organisatie van de nationale herdenking. 

Daarnaast wordt in de documenten ingegaan op de uitspraak van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over het zuurstofmasker, dat bij een van de slachtoffers zou zijn aangetroffen. Ook geven de stukken informatie over de communicatie met nabestaanden.

Op 10 februari gaf Schoof ook al 245 documenten vrij over de vliegramp met de MH17 op 17 juli. 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen bij de crash om het leven, onder wie 196 Nederlanders.  

Onleesbaar

RTL Nieuws meldt dat 147 documenten die het had gevraagd in te zien, niet worden vrijgegeven en dat een "belangrijk deel" van de teksten onleesbaar is gemaakt. Volgens Schoof zijn er meerdere redenen voor het niet-openbaar maken van de informatie. 

Zo zou de privacy van mensen die in de stukken voorkomen zwaar wegen en mogen verslagen van vergaderingen niet worden vrijgegeven, omdat deelnemers anders niet vrij kunnen spreken, aldus Schoof.