De aanklager heeft vrijspraak gevraagd in de zaak tegen de Nederlandse journalist Fréderike Geerdink. De uitspraak is uitgesteld tot maandag.

Dat meldt Geerdink op Twitter.

Geerdink, die onder meer schrijft voor Het Parool en De Groene Amsterdammer werd  "propaganda voor een terroristische organisatie" ten laste gelegd.

Volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. In het bewijs dat is aangedragen in de zaak tegen de Nederlandse, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld.

De hoofdrechter die Geerdinks zaak behandelt was woensdag niet aanwezig. Daarom moet de uitspraak wachten tot maandag.

Geerdink verwacht zelf ook dat ze wordt vrijgesproken. De rechter die de zitting woensdag voorzat was niet bevoegd om uitspraak te doen. Daarom werd de uitspraak tot maandag uitgesteld.

Ontspannen

Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd, maar de kans is klein dat de rechter niet meegaat in de vrijspraak.

Geerdink liet eerder al weten dat ze ''redelijk ontspannen'' naar de zitting toe heeft geleefd. ''Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen'', aldus Geerdink. ''Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend.''

Video: 'Raadsel dat ze zaak zijn begonnen'

Koenders

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. 

De bewindsman kaartte de zaak onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken. 

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) gaven ook al aan de aanhouding en vervolging van de Nederlandse journalist zeer alarmerend te vinden.

De aanklacht is in strijd met het internationaal recht en de internationale verdragen, geratificeerd door de Turkse staat.