Nederland was niet op de hoogte van de verblijflocatie van Sjaak Rijke tijdens zijn ontvoering in Mali. Dat zou blijken uit gesprekken met personen die de ontvoering hebben gevolgd. 

Dat meldt de Volkskrant woensdag. 

Ondanks het ontbreken van gegevens over de verblijfplaats, zou Nederland volgens een bron wel meerdere pogingen hebben ondernomen om de locatie van Rijke te achterhalen. Hiervoor zouden gesprekken gevoerd zijn binnen en buiten Mali. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich voortdurend ingespannen te hebben voor een goede afloop. 

Uit een reactie van een woordvoerder van het Franse leger valt op te maken dat ook Frankrijk niet wist dat Sjaak Rijke verbleef op de locatie waar het Franse leger maandag tot actie overging. Volgens de woordvoerder wist Frankrijk slechts dat er een 'doel van hoge toegevoegde waarde' aanwezig was op de locatie. De actie van het Franse leger zou gebaseerd zijn geweest op inlichtingenwerk. 

Rijke was in 2011 met zijn vrouw als toerist in de historische stad Timboektoe toen hij werd ontvoerd. Zijn vrouw wist uit handen van de gijzelnemers te blijven. Elitetroepen van de Franse strijdkrachten hebben Rijke maandag bevrijd. 

Video: Sjaak Rijke komt aan in Bamako