Hoewel Francesco Schettino tot zestien jaar cel is veroordeeld voor het veroorzaken van de ramp met cruiseschip Costa Concordia, mag hij vrij blijven rondlopen.

Zolang zijn veroordeling niet onherroepelijk is, hoeft Schettino niet de cel in.

Justitie wilde hem per direct achter de tralies hebben, maar daar dacht de rechter in Florence dinsdag anders over, bericht het Italiaanse persbureau ANSA.

Rechtszaken zijn in Italië vaak een zaak van lange adem. De man die volgens de lagere rechters de ramp in 2012 veroorzaakte, met 32 doden tot gevolg, kan waarschijnlijk nog jaren vrij rondlopen. Omdat Schettino in beroep is gegaan tegen de uitspraak, hoeft hij zijn straf nog niet te ondergaan.

Het Openbaar Ministerie vindt dat het risico bestaat dat Schettino ervandoor gaat, maar de rechter in Florence zag daar geen bewijs voor en wees het verzoek om hem meteen op te sluiten af.

Video: Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel

Uitzicht

De Costa Concordia verging op 13 januari 2012 voor het Toscaanse eilandje Giglio. Kapitein Schettino voer dicht langs de rotsachtige kust om de meer dan vierduizend opvarenden een mooi uitzicht te bieden.

Die beslissing pakte rampzalig uit: het 290 meter lange schip liep op de klippen. Schettino verliet het schip voordat alle passagiers van boord waren, een doodzonde voor kapiteins. De rechtbank veroordeelde hem in februari dit jaar voor doodslag.