Het blijft nog onduidelijk wanneer Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, terugkeert naar Nederland. 

Rijke heeft het Afrikaanse land inmiddels verlaten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dinsdag een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd.

Rijke trekt zich eerst met zijn vrouw terug op een plek waar ze samen rustig kunnen bijkomen. Omdat Rijke en zijn vrouw een ''moment van rust'' willen inbouwen, zegt het ministerie nu niets over hun terugkeer naar Nederland.

De Nederlandse ambassadeur in Mali, Maarten Brouwer, laat echter aan RTL weten dat hij denkt dat het gaat om dagen. ''Pas dan zal hij terugkeren naar zijn woonplaats Woerden."

Rijke werd maandagochtend bevrijd door Franse commando's. De treinmachinist uit Woerden werd in november 2011 in Mali ontvoerd terwijl hij met zijn vrouw op vakantie was in Timboektoe. Zijn echtgenote wist destijds aan de gewapende ontvoerders te ontsnappen.

Transistorradio

De ambassadeur vertelt verder dat Rijke en zijn vrouw bij hun hereniging in Mali ''schreeuwden van vreugde''. Daarna liet hij hen alleen. Het stel zag elkaar weer in een speciale ruimte op het vliegveld van de Malinese hoofdstad Bamako.

Rijke zei volgens de ambassadeur over een eventueel feestelijk onthaal in Woerden: ''Ik weet wel wat er over me heen gaat komen, maar ook weer niet. Hoe dat gaat voelen, dat weet ik niet, maar ik sta er open voor. Ik wil graag iedereen weer ontmoeten."

Tijdens zijn ontvoering beschikte Rijke ook nog enige tijd over een transistorradio. ''Hij kon zo toch het nieuws volgen én het WK voetbal. Hij wist het precies hoe Nederland het deed. Hij heeft daar enorm van genoten, zei hij", aldus de ambassadeur tegen RTL Nieuws.

President

Rijke kwam dinsdagochtend aan in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar hij is herenigd met zijn vrouw. Ook ging Rijke langs bij de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta.

Premier Mark Rutte heeft de Franse president François Hollande dinsdag bedankt voor de bevrijding van Rijke in Mali. Rutte deed dat in een telefoongesprek met Hollande.

Video: Sjaak Rijke komt aan in Bamako

Op het vliegveld waren ook Nederlandse en Franse diplomaten en leden van de Malinese regering aanwezig.

"Vrijheid" riep Rijke enthousiast toen hij uit het vliegtuig stapte dat uit de noordoostelijke stad Gao was gearriveerd. Vervolgens ging hij in een stoet naar het district Koulouba, een heuvel ten noorden van Bamako waar onder meer het presidentieel paleis staat.

De lange route van de luchthaven naar het paleis wordt door militairen en politie extra beveiligd.

De treinmachinist uit Woerden, die in november 2011 in Mali werd ontvoerd, is daar maandag bevrijd door Franse militairen. Naar omstandigheden maakt hij het goed, maar hij zal natuurlijk wel uitgebreid worden onderzocht, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ontvangst

De gemeente Woerden praat met de familie over een feestelijke ontvangst. "Het is nog niet duidelijk of Sjaak en zijn familie daar prijs op stellen", aldus een woordvoerder. "Alle scenario's zijn nog mogelijk."

Volgens de zegsman is het niet uitgesloten dat Rijke onderweg naar Nederland een tussenstop maakt in Frankrijk omdat antiterreureenheden uit dat land hem hebben bevrijd.