Sjaak Rijke viel in de armen van de Franse troepen die hem maandag in Mali hebben bevrijd uit handen van een groep terroristen.

Dat heeft de commandant van de Franse elitetroepen, Grégoire de Saint-Quentin, gezegd in een interview met de Franse zender Europe 1.

De Saint-Quentin noemt de bevrijdingsactie ''zeer complex'', omdat mensen en materieel naar een afgelegen plek moesten worden overgebracht. Hij zei dat er circa twintig mensen bij de actie waren betrokken.

''Onze mensen hebben twee gijzelnemers gedood, twee anderen hebben zich overgegeven en de gegijzelde is bevrijd'', aldus de commandant. ''Dat alles gebeurde binnen enkele seconden.''

Groepering

Volgens De Saint-Quentin leek Rijke er geestelijk en lichamelijk goed aan toe te zijn. De Saint-Quentin weet niet door welke groepering Rijke werd gegijzeld.

Volgens de commandant gaat het in ieder geval om een groep die zwaar bewapend was en ook over een voertuig beschikte voor het vervoeren van Rijke.

Video: 'Bevrijding Sjaak Rijke complexe actie'

Maquette

De Saint-Quentin heeft nauwelijks informatie over de omstandigheden waaronder Rijke is vastgehouden. ''Maar hij heeft ons wel uit zichzelf verteld wat hem hielp om het vol te houden. Elke dag stelde hij zich voor hoe hij zijn huis nabouwde, steen voor steen'', zei de commandant.

''Voor zover het mogelijk was en met het materiaal dat hij in de woestijn vond met dat kleine beetje bewegingsvrijheid, maakte hij een maquette in het zand om zich te kunnen concentreren op wat hem dierbaar was. Zo bouwde hij zijn huis en tuin na, alle dagen, dag in, dag uit."