Actievoerders van Greenpeace zijn maandag op de Stille Oceaan aan boord geklommen van Shells boorplatform Polar Pioneer. Ze protesteren daarmee tegen boringen in het Noordpoolgebied.

Het platform wordt momenteel versleept van Azië naar Alaska. Vanaf het platform wil Shell begin juni gaan boren in het Noordpoolgebied, stelt Greenpeace.

De activisten belemmeren de navigatie niet, maar willen wel zo lang mogelijk op het platform blijven "om de wereld te laten zien wat Shell van plan is".

Video: Activisten Greenpeace klimmen op booreiland

Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland, maakt zich zorgen over de boorplannen van Shell.

''Niet alleen moet de olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar. Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied te stoppen en op te ruimen.''

In gevaar

Shell bevestigt dat Greenpeace-mensen op het platform zijn geklommen. Zij brengen niet alleen de bemanning aan boord in gevaar, maar ook zichzelf, aldus een woordvoerder.

Shell is met tegenstanders van de energiewinning bij Alaska in gesprek en zegt die standpunten te respecteren. ''We keuren evenwel de illegale praktijken van Greenpeace af.''

Eén van de zes actievoerders op het platform is de Australische studente Zoe Buckley Lennox. In een reactie zegt ze: ''We zitten hier nu op veertig meter hoogte en we hebben eten bij ons. We zijn allemaal ervaren klimmers en we zitten goed vast. Contact met de bemanning is er nog niet geweest. We hebben er wel een paar gezien en ze filmen ons. Onze boot Esperanza vaart in de buurt''.

De actievoerders zijn van plan op het platform te blijven tot Shell ''inziet dat ze verkeerd bezig zijn''. Buckley Lennox: ''Als ze in het gebied gaan boren, is de kans op een lek enorm groot. Dat is niet meer op te ruimen en zorgt voor gigantische milieuproblemen.''