Een chemisch industrieel complex in de Chinese stad Zhangzhou is maandag ontploft. De knal was meer dan tien kilometer ver weg te horen. 

Het kon omwonenden bekend in de oren klinken, want de chemische fabriek ontplofte twee jaar gelden ook al, meldt de South China Morning Post.

Bewoners van de stad in het zuidoosten van China meldden dat de aarde beefde bij de knal en er een enorme brand is uitgebroken. Er zijn voor zover bekend drie gewonden gevallen, melden de plaatselijke autoriteiten. Meer dan vierhonderd brandweerlieden bestrijden de vuurzee.

In het enorme chemische bedrijf wordt vooral het brandbare para-xyleen gemaakt, een grondstof voor onder meer plastic verpakkingen zoals plastic flessen en polyester. Veel mensen die vlakbij de fabriek woonden, zijn verhuisd na de explosie van juli 2013.

Milieuactivisten

De onderneming die het complex exploiteert is geen staatsbedrijf, maar de Chinese chemiegigant Dragon Aromatics. Die heeft nog niet gereageerd.

Milieuactivisten hebben het in China vaak aan de stok met de in hun ogen onveilige en vervuilende para-xyleenfabrieken. Dit leidde een jaar geleden in het Zuid-Chinese Maoming, ten westen van Hongkong, tot hevige rellen.