Voor het eerst sinds de aanslag op de universiteit in Garissa, heeft Kenia een tegenaanval uitgevoerd tegen terreurgroep al-Shabaab. 

Het waren de eerste aanvallen op de terreurgroep sinds de aanslag door al-Shabaab op een universiteit in Garissa.

Een Keniaanse legerwoordvoerder zei dat twee kampen van al-Shabaab in de regio Geddo zijn verwoest. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Volgens al-Shabaab hebben de bommen hun doel gemist en zijn ze op landbouwgrond terechtgekomen.

De kampen liggen circa tweehonderd kilometer van de grens met Kenia. Leden van de islamitische terreurgroep zouden vanaf die bases invallen in Kenia hebben gedaan.

Universiteit

De regering in Nairobi stuurde in 2011 troepen naar Somalië om de zwakke regering van het buurland te helpen bij de strijd tegen al-Shabaab. Sindsdien zeggen de leiders van de terreurgroep dat ze in oorlog zijn met Kenia. De aanslag van vorige week op een universiteit in Garissa, waarbij 148 mensen werden gedood, was een vergeldingsactie voor de Keniaanse bemoeienis met de crisis in Somalië.

De Keniaanse regering weersprak maandag kritiek in lokale media dat de veiligheidsdiensten na de aanslag in Garissa veel te laat in actie kwamen. Een regeringswoordvoerder zei dat militairen enkele minuten na de aanval op de universiteit waren en hebben geholpen bij het redden van studenten.

Opleidingskamp

Na het bloedbad in Garissa pleiten gouverneurs en parlementsleden voor het sluiten van het vluchtelingenkamp in de oostelijke stad Dadaab. Daarin zitten een half miljoen mensen die de oorlog in Somalië zijn ontvlucht. Volgens Keniaanse politici is het kamp een opleidings- en coördinatiecentrum van al-Shabaab, aldus de BBC.

Nairobi houdt er rekening mee dat ook jonge Kenianen zich bij al-Shabaab hebben aangesloten. Daarom leggen de autoriteiten een lijst aan met jongeren die worden vermist en mogelijk zijn geradicaliseerd.

Video: Extra bewaking Keniaanse kerken

Dit moet u weten over de Somalische terreurbeweging al-Shabaab