Twee Australiërs die met zeker acht andere mensen wacht op executie in Indonesië, krijgen geen nieuw proces. De rechter in Indonesië besloot dat de weigering om hen gratie te verlenen niet zal worden herzien.

Daarmee lijkt de hoop definitief vervlogen voor het duo, meldt The Sydney Morning Herald maandag.

Een rechter in Indonesië bepaalde maandag of Andrew Chan en Myuran Sukumaren het besluit van president Joko Widodo om hen geen gratie te verlenen mochten aanvechten. De rechter vond van niet en dus zullen beiden worden geëxecuteerd vanwege drugssmokkel.

De advocaat van het duo zei direct na de uitspraak volgens persbureau Reuters dat hij nog naar het constitutioneel hof wil stappen om zijn cliënten te redden van het vuurpeloton.

De andere ter dood veroordeelden die samen met de Australiërs voor het vuurpeloton zullen worden gezet, komen uit Frankrijk, Brazilië, de Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië. Zij waren al eerder naar gevangeneneiland Nusa Kambangan gebracht.

Video: Indonesië zal gratieweigering Australiërs niet herzien

Ang Kiem Soei

Widodo staat voor een strengere aanpak van drugshandel. Vandaar dat sinds zijn aantreden vorig jaar het aantal executies fors is opgeschroefd, tot woede van veel andere landen. Ook Australië verzette zich op allerlei manieren tegen het doodschieten van haar staatsburgers.

De Indonesiërs trekken zich weinig aan van protest en druk van andere landen. Ook Nederland protesteerde tevergeefs tegen de in januari uitgevoerde executie van de Nederlandse Ang Kiem Soei die was veroordeeld voor een drugsdelict.

De Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ook ter dood veroordeeld, maar hij wil dat zijn zaak wordt herzien. Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen.