De Amerikaanse president Barack Obama heeft de voorlopige atoomdeal met Iran zondag verdedigd.  

In een interview met The New York Times spreekt hij zondag (lokale tijd) van een ''eenmalige kans om zo de verspreiding van kernwapens te beteugelen".

De deal kwam Obama op felle kritiek te staan vanuit Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het voorlopige akkoord gebaseerd op dit raamwerk een bedreiging voor het voortbestaan van Israël.

"Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is", sprak hij. 

Video: Netanyahu: 'Akkoord verandert niets'

Begrip

Obama zegt begrip te hebben voor de zorgen van Israël, onder meer vanwege de "antisemitische ideeën". Maar hij benadrukt in The New York Times dat hij niet zal toestaan dat het land en andere bondgenoten worden bedreigd door Iran.

''We sturen een heldere boodschap richting de Iraniërs en de regio: als iemand solt met Israël, zal de VS er staan. Ik zou het als een fout van mijn kant zien als Israël hier kwetsbaarder uitkomt", zei Obama. 

Akkoord

Het voorlopige akkoord komt er op neer dat Iran haar nucleaire programma terugschroeft en intensieve, internationale inspecties toestaat. In ruil daarvoor wordt een deel van de sancties die de economie van het land heeft getroffen opgeheven. Die afspraken maakten zes wereldmachten, waaronder de VS, afgelopen week met Iran.

De bedoeling is dat er in juni een definitief atoomakkoord wordt gesloten.