De Taliban in Afghanistan hebben op hun wedsite een biografie van vijfduizend woorden gepubliceerd van de geheimzinnige leider Mullah Mohammed Omar.

Dat meldt de BBC.

Over de Talibanleider is zeer weinig bekend. Hij is niet meer gezien, sinds de Amerikanen in het najaar van 2001 Afghanistan binnenvielen en een einde aan het Talibanregime daar maakten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Kenners van Afghanistan en de Taliban zijn het oneens over het geboortejaar en de geboorteplaats van de leider, maar volgens de biografie is hij in 1960 geboren in het dorp Chah-i-Himmat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Hij zou deel uitmaken van de Hotak-stam.

Zijn vader zou een ''gerespecteerde erudiete'' man zijn geweest, die vijf jaar na Mullahs geboorte zou zijn overleden. De familie verhuisde toen naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen van 2006 tot en met 2010 actief waren in het kader van de NAVO-missie ISAF.

Mullah Omar zou tussen 1983 en 1991 in de strijd tegen de Russische bezetters vier keer gewond zijn geraakt en het zicht in zijn rechteroog hebben verloren. Hij heeft volgens de biografie geen eigen huis en evenmin een bankrekening in het buitenland.

Mullah Omar is nu negentien jaar leider van de Taliban. Het is onduidelijk waarom de Taliban op dit moment een biografie van hem publiceren.