Paus Franciscus heeft zondag vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor vele duizenden mensen de zegen Urbi er Orbi (voor stad en wereld) uitgesproken. Het was voor Franciscus de derde keer dat hij dat deed met Pasen.

Zoals ieder jaar becommentarieerde de paus in zijn voorafgaande toespraak op het Sint-Pietersplein in Rome de situatie in de wereld.

Zo prees paus Franciscus onder meer het nucleair akkoord dat wereldleiders deze week sloten met Iran. De kerkleider noemde het een "kans om de wereld velliger te maken" en sprak zijn hoop uit dat de richtlijnen van het akkoord worden nageleefd. 

Ook pleitte hij voor vrede in alle brandhaarden in de wereld, met name in Syrië en Irak en uitte hij zijn zorgen over wapenhandel in de wereld, en het feit dat er mensen zijn die geld verdienen aan al het bloedvergieten.

Vrede

De kerkvorst veroordeelde de aanhoudende strijd en "barbaarse uitingen van geweld" in Libië en hij sprak zijn hoop uit voor een "gemeenschappelijke wens tot vrede" in Jemen. Beide landen worden geteisterd door geweld tussen rivaliserende stammen. Ook bad de paus voor vrede in Nigeria, Zuid-Sudan en Congo.

Tot slot stond de paus stil bij de aanslag in Kenia, waar donderdag op een universiteit in Garissa zo'n 150 mensen, vooral jongeren, om het leven kwamen. 

Video: Paus Franciscus spreekt Urbi et Orbi uit

Bloemen

De paus bedankte traditioneel voor de ''prachtige bloemen'' die geschonken zijn door Nederland. Dat deed hij in het Italiaans, en niet, zoals de vorige paus, in het Nederlands.

Voor de paaszegen waren meer dan 30.000 bloemen geplaatst op het plein. Het merendeel daarvan kwam uit Nederland. De bloemen waren eerder deze week in Lisse gezegend en daarna met vrachtwagens naar Rome overgebracht.

Ondanks de stromende regen in Rome kwamen duizenden mensen naar het Sint-Pietersplein om naar de toespraak van de paus te luisteren.

Paasviering wereldwijd

Bezoekers aan de Keukenhof in Lisse op paasmaandag. © ANP
Een toerist maakt een selfie op de Keukenhof. © ANP
Een Pakistaanse politieman bewaakt een methodistische christelijke kerk in Quetta, waar zondag Pasen wordt gevierd. © AFP
De Britse koningin Elizabeth verlaat de Paasdienst in de St George's Chapel in Windsor, ten westen van Londen. © AFP
De Spaanse koning Felipe en zijn gezin wonen zoals ieder jaar de traditionele Mis van de Wederopstanding bij in Palma de Mallorca. © AFP
Een Grieks-orthodoxe pelgrim houdt een kruis gemaakt van palmtak vast in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. © AFP
Orthodoxe pelgrims uit Moldavië dragen palmtakken tijdens de paasprocessie in Jeruzalem. © AFP
Armeense priesters dragen palmtakken tijdens de processie in de Heilige Grafkerk in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. © AFP
Katholieke Irakezen zingen tijdens de paasmis in Arbil, de hoofdstad van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak. © AFP
Een priester arriveert bij de paasmis in de kathedraal in Aleppo, die staat in het deel van de stad dat door de Syrische regering wordt gecontroleerd. © AFP
Een vrouw neemt deel aan de paasviering in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. © AFP
Een chimpansee in de dierentuin in de West-Franse stad La Fleche pakt een paasei uit. © AFP
Kinderen zoeken paaseieren onder de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs. © AFP
In New York lopen mensen mee in de jaarlijkse 'Paasparade'. © AFP
Een jongetje maakt een selfie voorafgaand aan de processie in de Fillipijnse hoofdstad Manilla. © AFP
Leden van een Zuid-Afrikaanse kerk voltooien een ritueel voor Pasen. © AFP
In de Syrische stad Aleppo vond op zondag een grote Paasviering plaats. © AFP
In Venezuela werd als onderdeel van het 'verbranden van Judas' met Pasen een pop van de Amerikaanse president Barack Obama in brand gestoken.