Fenerbahçe wil dat de Turkse competitie tijdelijk wordt stilgelegd vanwege de aanslag op de spelersbus zaterdag. Bij die aanslag, waarbij zeker twee kogels door de voorruit van de bus vlogen, raakte de chauffeur ernstig gewond.

In een verklaring op de clubsite spreekt Fenerbahçe van een georganiseerde en bewuste "moordaanslag". 

Dirk Kuijt maakte de aanslag niet van dichtbij mee. De Nederlandse ex-international zat geblesseerd thuis. Hij zei zaterdag geschokt te zijn door de aanslag.

De clubleiding van 'Fener' wil dat de competitie wordt uitgesteld totdat duidelijk is wie achter de aanslag zit. De koploper in Turkije krijgt steun van meerdere Süper Lig-clubs.

Het bestuur van de Turkse kampioen heeft voor maandag een spoedvergadering uitgeschreven om zich over de zaak te buigen.

Rizespor

Fenerbahçe nestelde zich met winst op Rizespor aan kop van de ranglijst, vlak boven Galatasaray en Besiktas. Op weg naar het vliegveld van Trabzon, waarvandaan de selectie terug naar Istanbul vloog, werd de spelersbus beschoten. Dat was ter hoogte van de plaats Sürmene.

De chauffeur wist het voertuig, ondanks zijn verwondingen, nog veilig aan de kant van de weg te zetten.

Vuurwerk

De selectie van Fenerbahçe werd na het incident in gepantserde auto's naar het vliegveld gebracht. Bij aankomst in Istanbul werden de spelers als helden onthaald door hun supporters, die de voetballers luidkeels toezongen en vuurwerk afstaken.

Video: Warm onthaal spelers Fenerbahçe

Van Hooijdonk

"Ongelooflijk nieuws over de Fenerbahçe-bus die is beschoten door voetbalterroristen", meldde Pierre van Hooijdonk op Twitter. "Wat is het volgende?"

De oud-speler van Fenerbahçe maakte in 2004 in dezelfde regio ook zoiets mee. "De bus werd aangevallen met stenen, de chauffeur en een medespeler raakten gewond. Het was de meeste angstige ervaring uit mijn carrière, we crashten bijna in de Zwarte Zee."