Het oversteken van de grens tussen Turkije en Syrië is een eenvoudige zaak, ondanks verzekerende woorden uit Ankara dat het streng optreedt tegen westerse jihadisten.

Ook onder de ogen van grensbewakers op klaarlichte dag blijkt de grens een makkelijk te nemen hindernis, bewijzen twee Syrische vluchtelingen uit de plaats Tell Abyad, waar Islamitische Staat (IS) het voor het zeggen heeft.

Het tweetal toont een journalist van persbureau DPA dat, bewapend met een kniptang, de oversteek kinderspel is.

De twee dwalen bij een grensovergang af van de weg en lopen evenwijdig aan de grens in de richting van en legerpost in het veld. "Wat doen jullie?", roept een grenswachter de twee nog na, maar hij onderneemt verder geen actie.

Het duo wandelt doodgemoedereerd verder. Halverwege verdwijnen ze even uit het zicht in een greppel, en prompt duikt één van hen op aan de Syrische zijde van de afrastering. "Kijk Ahmed is nu in Syrië", zegt de 16-jarige Süleyman.

Doorvoerland jihadisten

Turkije is het belangrijkste doorvoerland voor jihadisten uit het Westen die zich willen aansluiten bij IS of andere radicale groeperingen. Vele honderden Europese strijders, van wie ook veel uit Nederland, zijn via het land naar Syrië gereisd.

Officiële grensovergangen moeten wel gemeden worden, want daar worden ze gegrepen om vervolgens teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst. Volgens de Turkse regering zijn 1.150 buitenlanders Turkije uitgezet en hebben meer dan 12.500 een inreisverbod opgelegd gekregen.