De president van Kenia heeft zaterdag in een toespraak gezworen harde maatregelen te nemen tegen moslimterroristen nadat deze eerder deze week een bloederige aanval op een universiteit uitvoerden.

Hierbij kwamen 148 mensen om het leven.

President Uhuru Kenyatta hield zaterdag een televisietoespraak  als reactie op de aanval. Hij zwoer "op de hardst manier mogelijk" te reageren op de aanval. "We vechten door tot het terrorisme is uitgeroeid. We zullen iedereen die hier verantwoordelijk voor is te verantwoording roepen." De overheid heeft een beloning uitgeloofd voor informatie die leidt naar het brein achter de aanslag.

Vier terroristen overvielen de studenten op de campus en schoten lange tijd gericht in het rond. De daders werden gedood toen het leger uiteindelijk de campus bereikte.

Lange oorlog

President Kenyatta heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook riep hij de overlevenden van de slachting op "vooral door te gaan met werken en leren".

Wel waarschuwde de president dat de planners en financiers vande aanslag op de universiteit "diep in onze gemeenschap zijn ingebed". 

Bloedbad

Terroristische organisatie Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

De beweging beloofde zaterdagochtend meer van dit soort bloedbaden te aanrichten. In een verklaring stelde Al-Shabaab "dat het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog wacht waarbij steden in Kenia rood zullen kleuren door bloed".

Video: Al-Shabaab dreigt met nieuwe aanslagen