In verschillende Australische steden zijn zaterdag protesten gehouden tegen moslimextremisme. De politie moest geregeld ingrijpen.

De demonstranten dreigden slaags te raken met tegendemonstranten van de socialistische partij. Die laatste groep protesteerde tegen racisme.

Bij schermutselingen in Melbourne raakten verscheidene personen gewond, die ter plaatse werden behandeld. Politie te paard en honderden agenten moesten de betogende groepen uit elkaar houden. Meerdere mensen werden aangehouden.

In Sydney kwamen een paar honderd mensen bijeen om tegen de islam te protesteren. Ze vinden dat veel moslims zich onvoldoende aanpassen aan de Australische normen en waarden. Volgens hen proberen 'nieuwelingen' zelfs de Australische identiteit te veranderen.

Video: Opstootjes bij demonstraties in Australië

'Tegen extremisme'

''We zijn niet tegen een ras of een geloof, maar we zijn tegen extremisme binnen één bepaald geloof'', zei leider John Oliver van anti-islambeweging Reclaim Australia tegen nieuwszender ABC.

Bij het protest in de stad Hobart werd een demonstrant opgepakt. Ook in Adelaide, Brisbane en Perth gingen mensen de straat op.