De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft zaterdag gedreigd met nieuwe aanslagen in buurland Kenia. 

Het dreigement komt enkele dagen na de bloedige aanval op de universiteit in het Keniaanse Garissa waarbij bijna 150 doden vielen.

''Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen'', maakte de terreurbeweging in een verklaring bekend.

Al-Shabaab (de jeugd) belooft het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog waarbij steden in Kenia ''rood zullen kleuren door bloed''.

Video: Al-Shabaab dreigt met nieuwe aanslagen

Verdachten

In Kenia zijn vrijdag en zaterdag meerdere verdachten gearresteerd die mogelijk iets te maken hebben met de terreuraanslag. Zo melden bronnen aan de BBC dat zaterdagochtend vier overlevenden gevonden zijn. Twee van hen worden als verdachten gezien en zijn meteen gearresteerd.

Een van de verdachten komt uit Tanzania en had niets op de universiteit te zoeken.

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Ole Nkaissery, liet vrijdag al weten dat er vijf terreurverdachten waren opgepakt, meldt nieuwszender CNN.

Video: Kenia jaagt op daders terreuraanslag

Aanslag

Schutters van terreurgroep Al-Shabaab vermoordden donderdag minstens 147 jongeren op de universtieit en bliezen zichzelf na een belegering van een dag op. De rebellen hadden het gemunt op de christelijke studenten, de islamitische werden vrijgelaten. Veel studenten werden onthoofd.

Volgens Keniaanse kranten waren de inlichtingendiensten ervan op de hoogte dat een aanslag op een school of universiteit werd voorbereid. De vraag is dan ook waarom er geen strengere veiligheidsmaatregelen werden getroffen. Op de universiteit van Garissa waren op het moment van de aanslag maar twee beveiligers aanwezig.

De politie in buurland Uganda zegt eveneens informatie te hebben dat daar een soortgelijke terreurdaad wordt voorbereid.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad heeft zich woedend getoond over de aanval. De raad wil dat de daders voor het gerecht worden gebracht. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad schaarden zich achter de verklaring waarin Kenia werd geprezen voor zijn strijd tegen terreur.

Het land werd met name geprezen voor zijn rol in de missie van de Afrikaanse Unie tegen terrreurgroep Al-Shabaab in buurland Somalië. Het was Al-Shabaab dat achter de aanslag op het Garissa University College zat.

Terrorisme

"Terrorisme in al zijn facetten en verschijningen is een van de ernstigste dreigingen voor internationale vrede en veiligheid", aldus de Veiligheidsraad.

De raadsleden herhaalden hun vastberadenheid "alle vormen van terrorisme te bestrijden" en benadrukten het belang de verantwoordelijken te berechten.

Achtergrond: Verzwakt al-Shabaab nog altijd gevaarlijk 

Dit moet u weten over de Somalische terreurbeweging al-Shabaab