Iran houdt zich aan de atoomdeal die is gesloten, mits de andere partijen zich er ook aan houden. Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani vrijdag. 

Hij noemde de raamovereenkomst over het Iraanse kernprogramma "een historische overeenkomst".

"Als we een belofte hebben gedaan, houden we ons daar aan. Dat hangt natuurlijk ook wel af van de andere partijen, of zij zich eraan houden", zei Rohani in een live toespraak op tv.

De wereldmachten hebben nu geaccepteerd dat Iran uranium mag verrijken, voegde de president eraan toe, iets wat zij voorheen nog als een bedreiging zagen voor de regio.

Eerste stap

De overeenkomst is wat Rohani betreft de eerste stap richting een betere band met het buitenland, verklaarde hij. "De discussie gaat niet alleen over nucleaire kwesties."

Dat lijkt het tegenovergestelde van wat de hoogste geestelijk leider en machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, vorige maand beweerde. Die zei dat de gesprekken niet gingen over regionale kwesties.

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag zijn sterke afkeur uitgesproken van de afspraken die zijn gemaakt met Iran over een te bereiken nucleair akkoord. Hij wordt daarin gesteund door zijn regering, zo meldt AP.

Netanyahu zegt geen genoegen te nemen met minder dan een totale ontmanteling van het nucleaire programma van Iran. Volgens de Israëlische premier is Iran niet te vertrouwen en zal het land alsnog in staat zijn een atoombom te maken.

Volgens Netanyahu moet het akkoord ook afspraken bevatten over de erkenning van Israël door Iran. Volgens hem zijn er drie opties; een slecht akkoord, oorlog of een Israël dat de druk op Iran blijft opvoeren tot een goede overeenkomst is bereikt.

Zes grote mogendheden en Iran werden het donderdag in Lausanne eens over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. 

Op basis van de resultaten in Lausanne kan er verder worden gewerkt om uiteindelijk eind juni een definitief akkoord te bereiken. Een akkoord moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze inspanningen in gesprekken tussen Iran, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland.

Obama

De reactie van Netanyahu komt niet onverwacht. Eerder op donderdag liet hij in een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama dat een nucleair akkoord met Iran het "voortbestaan van Israël zal bedreigen". 

Obama is op zijn beurt tevreden dat er naar een atoomakkoord met Iran kan worden toegewerkt. Hij noemde donderdag in een toespraak de deal tussen Iran en de zes wereldmachten, waaronder de VS, ''een historische deal''.