De ramp met het Russische vissersschip in Ochotskzee ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka is mogelijk veroorzaakt doordat er te veel mensen aan boord waren.

Volgens het Russische persbureau Tass zouden volgens de bemanningslijst maximaal 62 aan boord zijn van de Dalnij Vostok. Op het moment dat het schip zonk waren er echter 132 mensen aan boord.

Tass beroept zich op bronnen in de havenstad Vladivostok, waar het schip vertrokken was.

Reddingswerkers zoeken ondertussen nog naar dertien vermisten van het vissersschip dat in de nacht van woensdag op donderdag zonk. Hoop dat er nog vermisten leven is er niet want het water is er ijskoud.

Zeker 56 mensen zijn om het leven gekomen doordat het vaartuig door nog onbekende oorzaak in de golven verdween, ongeveer 300 kilometer uit de kust van Kamtsjatka. 63 bemanningsleden konden worden gered. Drie zwaargewonden zijn inmiddels met helikopters naar het vasteland gevlogen en naar het ziekenhuis gebracht.

Video: Zoektocht na scheepsramp Rusland

Overvallen

Het wrak van het schip zou op ongeveer 200 meter diepte liggen.

Een 33-jarige overlevende zegt in Russische media dat er op volle zee niets aan de hand leek met het schip en dat de weersomstandigheden niet zwaar waren. Het schip maakte op een gegeven moment ruim een half uur slagzij, voordat het binnen een minuut zonk.

Veel bemanningsleden dachten dat het schip nog in de goede positie te krijgen was en werden overvallen toen het vaartuig plotseling zonk, aldus de overlevende. Anderen stonden op het punt het schip te verlaten en hadden reddingsvesten gekregen. Opmerkelijk is dat de kapitein volgens de overlevende tijdens het voltrekken van de ramp niets van zich heeft laten horen.