Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft in een telefoongesprek met Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat een nucleair akkoord met Iran het "voortbestaan van Israël zal bedreigen". 

Dat meldt AP.

De Israëlische premier zei in het gesprek dat een akkoord het nucleaire programma van Iran legitimeert en voor meer agressie en geweld in het land zal zorgen.

Netanyahu vraagt de wereld om meer druk op Iran te zetten totdat er een beter akkoord is. Hij praat vrijdag met zijn ministers over kwestie. 

Zes grote mogendheden en Iran werden het donderdag in Lausanne eens over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. 

Op basis van de resultaten in Lausanne kan er verder worden gewerkt om uiteindelijk eind juni een definitief akkoord te bereiken. Een akkoord moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze inspanningen in gesprekken tussen Iran, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland.

Video: Spontaan volksfeest in Teheran na akkoord

Afwijzend

Israël reageerde donderdag al afwijzend op de positieve reacties over het akkoord. ''De glimlach in Lausanne staat los van de ellendige realiteit waarin Iran weigert enige concessies te doen over zijn kernprogramma en Israël en alle andere landen in het Midden-Oosten blijft bedreigen'', zei de minister van Strategie Yuval Steinitz.

''We zullen doorgaan met onze pogingen om dat uit te leggen en de wereld ervan te overtuigen, in de hoop een slecht (finaal) akkoord te voorkomen'', aldus de minister.

Onderhandeling

De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) en Duitsland onderhandelen in de Zwitserse stad over een basisakkoord met Iran over de nucleaire activiteiten van dat land.

Ze willen dat die activiteiten worden beperkt in ruil voor een geleidelijke opheffing van internationale sancties tegen Iran. Iran wil nucleair onderzoek blijven doen en kernenergie opwekken en wil dat de sancties heel snel van tafel gaan omdat de economie op zijn laatste benen loopt.

Video: Basis voor akkoord Iran gelegd

Tevreden

Obama is tevreden dat er naar een atoomakkoord met Iran kan worden toegewerkt. Hij noemde donderdag in een toespraak de deal tussen Iran en de zes wereldmachten, waaronder de VS, ''een historische deal''.

Toch waarschuwt hij dat Iran zich aan de gemaakte afspraken moet houden, wil er in juni een definitief akkoord worden gesloten. ''Iedereen zal het weten als Iran vals speelt'', aldus Obama.

Obama heeft tegen Netanyahu gezegd dat Iran door de deal minder makkelijk een kernwapen kan produceren, maar dat het akkoord niets verandert aan zijn zorgen over ''Iran's medewerking aan terrorisme en dreigementen tegen Israël''.