Het dodental van de terreuraanval op de universiteit in het Keniaanse Garissa is opgelopen tot 147. Ook zouden er 79 gewonden zijn gevallen. 

Veel slachtoffers zouden zijn onthoofd. 

Gevreesd wordt dat het dodental nog veel hoger zal eindigen. De Keniaanse zender News24 meldt op gezag van bronnen binnen de reddingsdiensten dat een van de aanvallers zichzelf heeft opgeblazen en dat er honderden doden zijn. ''Het dodental is erg groot. Het is een schokkend gezicht'', zei een agent tegen de zender.

De operatie van de Keniaanse veiligheidsdiensten is inmiddels afgelopen. Vier aanvallers zijn gedood. Terreurgroep al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. 

Er zijn uiteindelijk zeker vijfhonderd studenten gered. 

Hoofdverdachte

Een voormalig onderwijzer uit de Oost-Keniaanse stad Garissa, Mohamed Kuno, is als het brein en hoofdverdachte aangewezen van de bloedige aanval op de universiteit. De instelling ligt aan de noordoostrand van Garissa, ongeveer 325 kilometer van de hoofdstad Nairobi.

De etnische Somaliër Kuno is een commandant van de bijna tien jaar oude beweging al-Shabaab (de Jeugd). Hij werd al gezocht wegens moord op tientallen Kenianen. De Keniaanse regering heeft donderdag een beloning van circa 200.000 euro uitgeloofd voor zijn aanhouding.

In 2013 vielen militanten van al-Shabaab het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi binnen. Een gijzeling volgde waarbij zeker dertig doden vielen.

Video: Tientallen doden door terreuractie Kenia

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de terreurdaad "schokkend en weerzinwekkend''. 

Volgens Koenders wil de terreurgroep met de bloedige actie, die vooral gericht was tegen christelijke studenten, de landen in de regio destabiliseren. Nederland heeft zijn condoleances overgebracht aan de Keniaanse autoriteiten.

Achtergrond: Verzwakt al-Shabaab nog altijd gevaarlijk