Tientallen gewapende mannen zijn donderdag aan land gegaan in de havenstad Aden in Jemen. Dat melden inwoners van de stad. 

Eerder leek het om militairen te gaan, maar volgens de havenautoriteiten gaat het niet om een militaire invasie, maar om gewapende beveiligers van schepen die worden ingezet voor evacuaties.

De troepen lijken wel luchtsteun te krijgen van de Arabische coalitie die al meer dan een week bommen werpt op doelen van Houthi-rebellen. Die coalitie staat onder leiding van Saudi-Arabië. 

Meerdere Arabische landen hebben gezinspeeld op de inzet van grondtroepen, om zo de in het nauw gedreven Jemenitische president Abd Rabbu Mansour Hadi te redden.

Volgens AFP zijn er bij gevechten in Aden 44 doden gevallen. Het zou gaan om achttien burgers, zes militieleden en twinitg Houhti-rebellen. Hetzelfde persbureau meldt donderdag dat er aan de grens tussen Saudi-Arabië en Jemen een Saudische soldaat is omgekomen en er tien gewonden zijn gevallen bij een aanval op een controlepost door Houthi-rebellen.

The Guardian meldt dat de rebellen een belangrijk deel van de stad Aden weer in handen hebben. Volgens AP hebben de Houhti's het koninklijke paleis inmiddels in handen.

Video: Strijd om Aden

De wateren rond Aden worden naar verluidt gedomineerd door de Egyptische marine en volgens sommige ooggetuigen zijn de militairen die in Aden aan land gaan Egyptenaren en Saudi's. Ze willen voorkomen dat Houthi's de strategisch gelegen havenstad innemen.

Egypte heeft veel marineschepen naar de Jemenitische wateren gestuurd. Het land is onder meer bang dat de Houthi-opstand de scheepvaart bedreigt.

Schepen die op lange reizen van het Egyptische Suezkanaal gebruik maken, moeten ook door de smalle zeestraat van Bab al-Mandeb, tussen Afrika en Jemen in en door de Golf van Aden. Bij die zeestraat Bab al-Mandeb zijn al Houthi-rebellen gestationeerd.

Zaydi's

De Houthi's zijn een strijdgroep uit het noorden van het land en komen over het algemeen voort uit de Zaydi-bevolkingsgroep. Die vormt een stroming van de sjiitische islam en heeft steun van Iran. De Zaydi's regeerden Noord-Jemen ooit als koninkrijk.

De val van dat koninkrijk in de jaren zestig ging met een uiterst bloedige burgeroorlog gepaard, waarbij Saudi-Arabië de Zaydi-koning steunde en Egypte de republikeinse opstand.

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen