Militanten hebben in de Noord-Keniaanse stad Garissa donderdag bij zonsopgang een aanval uitgevoerd op een universiteit. Zeker vijftien mensen kwamen om. 

Volgens een dokter in het ziekenhuis van de stad zijn zestig mensen met schotwonden binnengebracht. 

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers donderdag nog zal stijgen. Volgens het Rode Kruis wordt er een onbekend aantal mensen gegijzeld. Het zou gaan om christelijke gijzelaars, de islamitische gijzelaars zijn vrijgelaten, meldt al-Jazeerah.

Er zouden verscheidene mensen zijn onthoofd. Dat vertelden ooggetuigen die wisten te ontkomen tegen de Keniaanse nieuwszender News24.

''We zagen onthoofde lichamen toen we konden ontkomen. Het is erg. Ze hebben veel mensen gedood'', aldus de ontsnapte Winnie Njeri tegen de zender. Ook student Omar Ibrahim verhaalde van bloederige taferelen. ''Ik zat in een groep die werd gered door het Keniaanse leger iets na 13.00 uur 's middags. We zagen vele, vele lichamen. Sommige hadden geen hoofden. Ik weet niet waarom mensen zoiets doen.''

Terreurgroep al-Shabaab heeft inmiddels de verantwoordelijkheid opgeëist. Garissa ligt niet ver van de grens met Somalië. Aanhangers van al-Shabaab zouden vergelding hebben gezworen voor de troepen die Kenia naar Somalië heeft gestuurd.

Van de 815 studenten die op de campus van de universiteit van Garissa waren, zijn er pas 280 terecht. Het is onduidelijk hoeveel studenten er nog vastzitten in gebouwen of gegijzeld worden, aldus het Keniaanse Centrum voor Rampenbestrijding.

In 2013 vielen militanten van al-Shabaab het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi binnen. Een gijzeling volgde waarbij zeker dertig doden vielen.

Video: Doden bij gijzeling Keniaanse universiteit

Slaapzalen

Studenten zeggen tegen al-Jazeera dat vijf gewapende mannen slaapzalen van de Garissa University College bestormden.

De gewapende mannen schoten op de bewakers bij de belangrijkste toegangspoort van het universiteitsterrein en gingen vervolgens naar binnen. Daar gingen ze door met schieten, schrijft de politie in een statement.

Agenten raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de aanvallers, die desondanks in de slaapzalen van de universiteitscampus wisten te komen. De politie heeft versterking ingeroepen van anti-terreureenheden. Ook zijn ambulances op het terrein aanwezig. 

Getuigen maakten melding van zwaar geweervuur en explosies. Volgens de lokale krant The Daily Nation zijn zeker twee politieagenten en een student gewond geraakt. 

Brief

The Daily Nation publiceerde donderdagochtend een kopie van een brief waaruit blijkt dat de Universiteit van Nairobi op 25 maart de studenten en medewerkers waarschuwde voor "ophanden zijnde vergeldingsaanvallen op belangrijke gebouwen in Nairobi, zoals een grote universiteit".

"Hierbij het advies om goed op te letten in de universiteit en op andere drukke plaatsen. Wees alert op verdachte personen en spullen", vervolgt de brief.