De Oekraïense veiligheidsdienst zou een hoge Russische ex-officier hebben herkend die mogelijk betrokken is bij het neerhalen van vlucht MH17 vorig jaar.

Dat meldt NRC woensdag.

De Rus zou te horen zijn op een van de gesprekken die het Openbaar Ministerie maandag naar buiten heeft gebracht. Het zou de eerste concrete aanwijzing zijn dat de Nederlandse justitie rekening houdt met betrokkenheid van hoge Russische militairen.

De Rus, Sergej Nikolajevitsj Petrovski, zou in april 2014 het Russische leger hebben verlaten om zich aan te sluiten bij de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Hij zou gelden als de plaatsvervangende minister van Defensie in de zelfverklaarde republiek van Donetsk.

BUK-raketsysteem

Het gesprek dat is opgevangen gaat over het verslepen van het BUK-raketsysteem. Petrovski zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de transport naar het front.

Volgens het OM is de crash met MH17 in Oost-Oekraïne mogelijk veroorzaakt door een BUK-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, waaronder 196 Nederlanders.

Het OM geeft geen commentaar op het nieuws van NRC.