''Jullie hebben voor verandering gekozen en nu is die gekomen'', zei Muhammadu Buhari in zijn eerste speech na de verkiezingen in Nigeria. De kersverse president volgt Goodluck Jonathan op.

''De goede mensen van Nigeria hebben geluisterd naar de roep van de geschiedenis. Als er wordt teruggekeken op dit moment, dan zullen ze zeggen dat het volk zelf het land naar democratie heeft geleid'', sprak Buhari, die Nigeria al eens met harde hand leidde.

Buhari won de verkiezingen met de belofte de corruptie in het land aan te pakken. Ook hoopt de Nigeriaanse bevolking dat Buhari succesvoller is in de aanpak van terreurgroep Boko Haram dan zijn voorganger. In Borno, de Nigeriaanse staat waar Boko Haram het meest actief is, kreeg Buhari 94 procent van de stemmen.

Video: Buhari: "Jonathan was waardige tegenstander"

Buhari noemde Jonathan woensdag een "waardige tegenstander" die lof verdient omdat hij de macht op vreedzame wijze overdraagt. 

Nog niet eerder won een kandidaat van de oppositie in Nigeria de verkiezingen.

Witte Huis

Het Witte Huis complimenteerde Buhari en Jonathan woensdag met hun inzet om de verkiezingen zonder geweld te laten verlopen. 

"President Jonathan heeft de belangen van zijn land op de eerste plaats gezet door zijn verlies te nemen en de nieuwe president te feliciteren", aldus het Witte Huis.

Twijfel

Een groep van vierhonderd waarnemersorganisaties en andere soorten burgerbewegingen in Nigeria betwijfelt overigens dat de verkiezingen helemaal eerlijk zijn verlopen. De Transition Monitoring Group zegt op basis van eigen tellingen dat iets meer dan veertig procent van de kiezers een stem uitbracht. Het officiële opkomstcijfer staat echter op 55,9 procent. 

De groepen betwisten de verkiezing van Buhari niet, maar pleiten er slechts voor de onregelmatigheden te onderzoeken.