De zes wereldmachten en Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne eens geworden over ''alle belangrijke thema's'' voor een nucleair akkoord.

Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken woensdag.

Hij zei dat een akkoord tussen de partijen binnen enkele uren wordt aangekondigd, meldde persbureau TASS.

Experts zijn gevraagd het document op te stellen.

Het gaat om een voorlopig akkoord dat als raamwerk moet dienen voor een permanent akkoord. Er zijn in ieder geval afspraken gemaakt over controles van atoomwaakhond IAEA in Iran en, als tegenprestatie, voorzieningen voor opheffing van sancties voor Iran. Over het nucleaire programma van Iran wordt al twaalf jaar onderhandeld.

Ontkenning

Een diplomaat die betrokken is bij de onderhandelingen ontkende tegenover persbureau Reuters dat alle landen het eens zijn over de belangrijke thema's. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vliegt echter wel al terug naar Parijs. Hij komt pas terug als hij ''bruikbaar'' is, aldus een Franse functionaris.

Lavrov is positief over de vorderingen in de atoomgesprekken. ''Tot eind juni zullen experts de details uitwerken. Het venijn zit in de details, maar het resultaat is zeker binnen bereik'', aldus Lavrov.

Video: Lavrov positief over atoomgesprekken

De betrokken partijen hadden 31 maart als uiterste datum vastgelegd om te komen tot een voorlopig akkoord. De partijen zijn, naast Iran, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de VS) en Duitsland.

Kernwapens

Iran wil snel van de internationale handelssancties af en bestrijdt dat zijn nucleaire programma iets te maken heeft met het verwerven van kernwapens. Grote westerse mogendheden verdenken Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken.

Ze proberen daarom samen met China en Rusland, Iran te dwingen van nucleaire activiteiten af te zien. De sancties zouden dan geleidelijk kunnen worden opgeheven.