Een openbaar aanklager in de Turkse stad Istanbul is dinsdag overleden nadat hij in een rechtbank in gijzeling was genomen. Bij de politieactie om de gijzeling te beëindigen, raakte hij zo zwaargewond dat hij korte tijd later in het ziekenhuis overleed.

Aanklager Mehmet Selim Kiraz was zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Kiraz door vijf kogels werd getroffen, waarvan drie in het hoofd. 

De twee gijzelnemers zijn bij de actie gedood, meldt de politiechef van de stad. 

De politie begon de bevrijdingsactie nadat er schoten waren gehoord in de ruimte waar de terroristen en de gijzelaar waren.

Ooggetuigen zeggen dat ze mensen van veiligheidsdiensten bij het gebouw hebben zien lopen en dat ambulances met gillende sirenes naar de achteringang van het gebouw reden.

Het is onduidelijk hoe de bewapende aanvallers het gebouw binnen konden komen. Toen de gijzelnemers het kantoor eerder dinsdag bestormden, leed de stad en andere delen van Turkije onder de ergste stroomstoring in vijftien jaar.

Video: Aanklager gegijzeld in Turkse rechtbank

Splintergroep

Turkse onderhandelaars onderhielden de hele dag contact met de gijzelnemers. Speciale eenheden van de Turkse politie hadden de verdieping waar de gijzeling plaatsvond hermetisch afgesloten.

De terroristen zijn waarschijnlijk van een splintergroep, de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front (DHKP-C).De naam stamt uit de jaren negentig, de extremistische groep uit 1978.

De gijzelingsactie had te maken met de dood van een activist door de protesten in het Gezipark. Berkin Elvan werd daar op zijn hoofd geraakt door een traangasgranaat en overleed na 269 dagen coma.

Schuld bekennen

De gijzelnemers wilden dat de betrokken agenten via de televisie schuld bekennen aan Elvans dood en dat ze werden berecht door een "volkstribunaal". Verder moest iedereen die ooit is berecht voor deelname aan solidariteitsbetogingen voor Elvan, worden vrijgesproken.

De Turkse autoriteiten hadden uit veiligheidsoverwegingen dinsdag de verslaggeving door de media van een gijzeling in een rechtbank in Istanbul verboden.

Openbare orde

Volgens Turkse media heeft de regering de afgelopen vier jaar al meer dan 150 keer gebruik gemaakt van de bevoegdheid de activiteiten van media stil te leggen in verband met de nationale veiligheid en openbare orde.

Een advocaat zei tegen CNNTürk dat in de rest van het gebouw het werk gewoon doorging. De rechtbank in Istanbul is in 2011 geopend als de grootste rechtbank van Europa.