Saudi-Arabië zal de Houthi-rebellen in Jemen net zo lang blijven aanvallen tot het land stabiel is. Dat heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

"Wij zijn niet degene die vragen om oorlog. Maar als er wordt aangezet tot oorlog, zijn wij er klaar voor", aldus minister Saud al-Faisal.

Saudi-Arabië leidt een coalitie van Arabische landen om de Houthi's in Jemen terug te dringen. Die proberen in grote delen van het land de macht te grijpen.

De coalitie probeert dat te voorkomen door doelen van de Houthi's te bombarderen. Onder meer de hoofdstad Sanaa, havenstad Aden en Taiz liggen onder vuur. Volgens Saudi-Arabië krijgen de Houthi's steun van Iran.De coalitie zal volgens de minister van Buitenlandse Zaken Jemen "blijven verdedigen tot haar doelen zijn bereikt en Jemen weer veilig, stabiel en verenigd is".

Luchtruim

Europese luchtvaartautoriteiten willen dat vliegtuigmaatschappijen het luchtruim van Jemen mijden. 

De EASA, het EU-agentschap voor veiligheid in de luchtvaart, komt met het dringende advies Jemen te mijden na een waarschuwing van de Franse luchtvaartautoriteiten voor de gevaren en een oproep aan Franse maatschappijen om om het land heen te vliegen. De EASA vaardigt geen verbod uit voor vluchten over Jemen maar roept de maatschappijen op de Franse waarschuwing ter harte te nemen.

Na het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne barstte een discussie los over de vraag of maatschappijen wel of niet waren gewaarschuwd voor de gevaren om over het oorlogsgebied te vliegen.

Burgeroorlog

Jemen is verwikkeld in een burgeroorlog sinds de Houthi's vorig jaar Sanaa veroverden en president Abd-Rabbu Mansour Hadi naar Aden vluchtte. Rebellen wilden hem de macht ontnemen. Het lukt echter nog niet echt om de macht af te dwingen, omdat de sjiitische Houthi's een kleine minderheid zijn uit het noorden van Jemen en de soennieten hun beslissingen niet erkennen.

Ook in de nacht van maandag op dinsdag werden de Houthi-rebellen weer aangevallen in Aden. Zeker 26 mensen zijn daarbij omgekomen.