Separatisten in Oost-Oekraïne hebben voorafgaand aan de ramp met vlucht MH17 BUK-raketten in het gebied opgesteld. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit een afgetapt gesprek tussen separatisten.

Ook zou uit taps blijken dat separatisten de installatie na afloop van de ramp zouden hebben terugtrokken, eerst naar rebellengebied en toen naar Rusland.

De afgeluisterde gesprekken zijn volgens het OM afkomstig van de geheime dienst van Oekraïne, SBU. "Gisteren was een puinzooi, ik heb niets te zeggen", zegt een van de separatisten een dag na de ramp.

In twee van de gesprekken wordt het wapensysteem met naam genoemd. Het OM heeft deze gesprekken maandag vrijgegeven in een internationaal verspreide publieke oproep.

Daarin wordt getuigen die iets weten van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp, opgeroepen zich te melden bij het opsporingsteam. Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien.

'Geen onomstotelijk bewijs'

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket.

"Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en televisiestations.

Video

De getuigenoproep wordt gedaan in een video. Die toont het transport van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. 

In de oproep zijn ook gedeelten van de afgeluisterde telefoongesprekken opgenomen. Deze Russische uitspraken zijn in het Engels ondertiteld.

In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie nuttig kunnen zijn. Getuigen kunnen met hun informatie terecht op de website van het Joint Investigation Team (JIT): jitmh17.com.

Bekijk de video:

Stichting

Stichting Vliegramp MH17 laat in een reactie weten tevreden te zijn met de zoektocht naar getuigen. "Wij vinden dat het Openbaar Ministerie zo veel mogelijk bewijzen moet verzamelen om de daders op te sporen en te straffen'', aldus waarnemend voorzitter Dennis Schouten.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.