De Britse premier David Cameron heeft maandag het parlement ontbonden, om de weg vrij te maken voor verkiezingen op 7 mei.

De premier wordt daarna naar Buckingham Palace gereden voor een gesprek met koningin Elizabeth.

Daarmee komt formeel een einde aan de vijf jaar dat de Conservatieve Partij van Cameron samen regeerde met de Liberaal Democraten.

De politieke partijen in Groot-Brittannië speculeerden al lang op verkiezingen in mei en zijn al maanden geleden begonnen met hun campagnes. De verkiezingen beloven de spannendste in tijden te worden, omdat er niet langer twee maar vier grote partijen zijn.

Video: Cameron ontbindt parlement voor verkiezingen

De Conservatieven vrezen de concurrentie van de eurokritische partij UKIP op de rechterflank, terwijl de grootste oppositiepartij Labour bang moet zijn dat de Schotse Nationale Partij veel stemmen wegsnoept. De Liberale Democraten dreigen gemarginaliseerd te worden.

Europese Unie

De hete hangijzers in de verkiezingsstrijd zijn het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en de machtsverdeling binnen het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van het referendum dat vorig jaar is gehouden over onafhankelijkheid van Schotland.

Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd als hij de verkiezingen wint. Volgens Labour zou het opzeggen van het EU-lidmaatschap, een zogeheten Brexit ''het grootste risico voor Britse bedrijven'' vormen.

''Het is een recept voor twee jaar onzekerheid waarin inkomende investeringen zullen wegvloeien, twee jaar van chaos waarin bedrijven niet kunnen plannen en twee jaar van verloren kansen voor vooruitgang, voor winst, voor welvaart'', waarschuwt Labourleider Ed Milliband maandag in een toespraak.