Door de bombardementen op Jemen van de afgelopen nacht zijn 35 mensen omgekomen en 88 gewond geraakt. Dat zeggen althans de Houthi's, die het doelwit zijn van de bommenregens.

Een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië bombardeelt doelen van de Houthi-rebellen in Jemen.

Ook de afgelopen nachten vielen daarbij doden. Ditmaal ligt het dodental volgens de Houthi's veel hoger. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Door de bombardementen, die in de nacht van woensdag op donderdag begonnen, zou het wapenarsenaal van de sjiitische Houthi-rebellen flink zijn gedecimeerd.

Raketten

De meeste raketten van de rebellen zijn kapot en de opstandelingen zouden over geen enkele straaljager meer beschikken, aldus het leger van Saudi-Arabië. Dat land leidt de coalitie die de bombardementen uitvoert.

Houthi-rebellen zouden in Jemen zeker 1.800 gevangenen hebben bevrijd en willen nog meer mensen uit hun cellen halen. Dat meldt al-Arabiya zondag.

Binnengevaren

Een Chinees marineschip is zondag de haven van Aden in Zuid-Jemen binnengevaren om Chinezen uit de belaagde stad te evacueren. Zaterdag evacueerde Saudi-Arabië Saudi's uit de stad, die doelwit is geworden van Houthi-strijders, een groepering uit het uiterste noorden van Jemen.

Aden ligt als haven strategisch niet ver van de smalle zuidelijke ingang van de Rode Zee. Britten streken er in de negentiende eeuw neer om piraterij te bestrijden en de zeeroute naar Brits-Indië te beveiligen.

Zie ook: Arabische Liga vormt gezamenlijke troepenmacht