De Fransen gaan zondag voor de tweede keer naar de stembus voor de Departementale Raden, de besturen van de 101 departementen van het land. De stembureaus zijn vanaf 08.00 uur open.

Frankrijk stemde vorige week zondag ook al voor de departementsraden. De anti-Europese nationalistische partij Front National werd toen tweede. De partij van Marine Le Pen kreeg ruim 25 procent van de stemmen.

FN moest het verrassend genoeg afleggen tegen de centrumrechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy die met 29 procent de meeste stemmen binnenhaalde.

De Socialistische Partij van president François Hollande dreigt net als in de eerste ronde weer een tegenslag te moeten incasseren. De regerende socialisten kregen tot nu toe slechts 21 procent van de kiezers achter zich.

De verkiezingen worden in twee ronden gehouden als niemand in de eerste ronde een meerderheid haalt in een bepaald district of districten. Daar volgt in het Franse kiesstelsel dan een tweede ronde voor de twee partijen die het hoogste zijn geëindigd.

Video: Departementsverkiezingen Frankrijk gaan tweede ronde in