De kiezers in Nigeria kampen niet alleen met gewelddadige aanslagen, maar ook met haperende techniek. Zelfs president Goodluck Jonathan was volgens de BBC vijftig minuten bezig om zich te registreren als stemgerechtigde.

Mensen die in Nigeria willen stemmen bij de presidentsverkiezingen, moeten zich eerst registreren met behulp van een biometrisch pasje met vingerafdrukken. Maar de kaartlezers werken lang niet overal naar behoren.

Jonathan moest bijvoorbeeld in zijn geboortedorp Otuoke voor een tweede keer terugkomen. Toen de registratie opnieuw niet lukte, werd die handmatig uitgevoerd.

Ook elders in het land staan lange rijen, omdat de kaartlezers soms haperen of helemaal niet werken. Iets na het middaguur had 81 procent van de stembureaus de deuren geopend.

Nigerianen die niet konden stemmen vanwege de technische mankementen, kunnen dat zondag alsnog doen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt.

Boko Haram

In de deelstaat Yobe werden zaterdag drie mensen gedood door strijders van terreurgroep Boko Haram, toen zij naar het stembureau liepen.

In de deelstaat Gombe werden mensen die in de rij stonden om zich te registreren als stemmer onder vuur genomen. Daarbij zou een agent zijn gedood en een tweede politieman gewond zijn geraakt. Waarschijnlijk waren ook voor de schietpartijen de strijders van Boko Haram verantwoordelijk.

Vanuit auto's en vanaf motorfietsen openden de schutters het vuur. Ook staken ze in de plaats Duku een politiebureau en een bank in brand en voorkwamen ze dat mensen zich registreerden als kiezer.

De terroristen zwoeren op voorhand dat zij de verkiezingen zouden verstoren.

Uitgestelde verkiezingen

De verkiezingen werden eerder dit jaar vanwege het geweld van Boko Haram uitgesteld. Jonathan zei Boko Haram terug te willen dringen, voordat de inwoners van de dichtbevolkste natie van Afrika naar de stembus zouden gaan.

Analisten menen dat Jonathan die beslissing niet alleen maakte om de verkiezingen veiliger te laten verlopen. De bevolking is het zat dat de strijd tegen Boko Haram zo traag op gang kwam en zo chaotisch verliep.

Dankzij die onvrede zou Muhammadu Buhari wel eens van Jonathan kunnen winnen. De laatste maand is Boko Haram fors teruggedrongen en dat straalt weer positief af op Jonathan.

Na de verkiezingen in 2011 vielen honderden doden. Op verschillende plaatsen botsten toen moslims en christenen, nadat de christelijke Jonathan was herkozen.

Video: Haperende techniek stemmen Nigeria

Achtergrond'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram