De bombardementen van een voornamelijk Arabische coalitie op doelen in Jemen eisen burgerlevens. Zeker elf en mogelijk zelfs 34 burgers zijn omgekomen, sinds in de nacht van woensdag op donderdag de luchtaanvallen begonnen.

Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zaterdag.

Hoeveel doden er zijn gevallen in de nacht van vrijdag op zaterdag is niet bekend. Ook in die nacht vielen de bommen op doelen rond hoofdstad Sanaa en havenstad Aden.

Net als de afgelopen dagen waren met name tactische doelen zoals munitiedepots en legerbases het doelwit. Tegen het ochtendgloren stopten de bommenregens.

Volgens de BBC proberen inwoners van Sanaa te vluchten voor het geweld. Er stonden vrijdag lange rijen bij benzinestations en veel winkels hebben hun deuren gesloten.

Verenigde Naties

De situatie in Jemen is zo gevaarlijk geworden dat de Verenigde Naties de medewerkers weghalen uit Jemen. Volgens nieuwszender al-Arabiya heeft Saudi-Arabië drie vliegtuigen gestuurd om bijna 140 VN-medewerkers weg te halen uit de door rebellen bezette stad.

Die Houthi-rebellen beletten de evacuées eerst nog het vertrek van een speciale basis. Later konden zij toch vertrekken. Volgens al-Arabiya gaan ze naar Ethiopië, persbureau Reuters meldde dat ze naar verschillende landen waaronder Jordanië vertrekken.

Video: Opnieuw bombardementen in Jemen

'Helpers van Iran'

President Abd Rabbuh Mansour Hadi van Jemen noemde de rebellen, die ervoor hebben gezorgd dat hij het land moest verlaten, zaterdag "helpers van Iran". Dat meldt AP.

Hadi riep zijn aanhangers op om vredige protesten te starten tegen de Houthi's. Ook zei hij dat de luchtaanvallen door Saudi-Arabië en haar bondgenoten niet moeten stoppen voordat de rebellen zich overgeven.

Ook de Saudische koning Salman zei dat de luchtaanvallen zullen voortduren, totdat Jemen weer een vredig en stabiel land is. Ook hij haalde uit naar Iran, een belangrijke tegenpool van Saudi-Arabië. "De Houthi-milities hebben buitenlandse machten de kans gegeven de veiligheid van de hele regio in gevaar te brengen", wees hij op de vermeende bemoeienis van Iran.

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen