De omstreden Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl heeft een uitgebreide verklaring afgelegd over zijn jarenlange gevangenschap in Afghanistan. 

De militair werd naar eigen zeggen onder meer geslagen en vastgeketend.

Bergdahl verliet in 2009 in zijn post in Afghanistan en werd gevangengenomen door de Taliban, die hem na vijf jaar ruilden tegen vijf gevangen Talibanfiguren.

Inmiddels hangt de sergeant in de VS een lange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege desertie en wangedrag.

Uit een verklaring die zijn advocaat woensdag vrijgaf, blijkt dat Bergdahl meerdere keren kon ontsnappen. Slechts enkele uren nadat hij gevangen was genomen, wist de militair al te vluchten. Dat gebeurde toen hij kort alleen werd gelaten in het dorp waar hij hardhandig werd ondervraagd.

''Na een tijdje deden ze me weer een blinddoek om en gooiden ze een deken over mijn hoofd'', verklaarde Bergdahl, die even later besloot het op een lopen te zetten. Aan de rand van het dorp werd hij gegrepen door een groep mannen die hem sloegen met hun vuisten en de kolf van een geweer.

Ontsnappingspogingen

Het weerhield de sergeant niet van andere ontsnappingspogingen. In een geval kon hij vluchten uit een gebouw waar hij gevangen werd gehouden en lukte het hem negen dagen op vrije voeten te blijven. Door het gebrek aan voedsel en schoon water verloor hij op een kleine berg het bewustzijn. Daarop werd hij ontdekt door zijn achtervolgers.

Volgens Bergdahl werd hij na twee ontsnappingspogingen maandenlang vastgeketend aan een bed. Ook sloegen de Taliban hem tijdens ondervragingen of vanwege zijn pogingen te vluchten.