De internationale militaire coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voert woensdagavond luchtaanvallen uit op de Iraakse stad Tikrit.

Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten bevestigd na berichtgeving van de BBC.

Een verslaggever van persbureau AP stelt straaljagers en meerdere explosies gehoord te hebben in de stad. De aanvallen volgde na een oproep voor luchtsteun van de autoriteiten in Irak. De Verenigde Staten bevestigen dat de aanvallen zijn uitgevoerd. 

"Deze luchtaanvallen zijn bedoeld om IS-bolwerken te vernietigen en daarmee inwoners van Irak te beschermen. Ook wordt er geprobeerd om minimale schade aan te brengen aan de bestaande infrastructuur in Tikrit", aldus het Amerikaanse Central Command.

Eerder liet een Amerikaanse legerfunctionaris al weten dat de coalitie de luchtaanvallen in de planning had staan. Hij reageerde daarmee op een uitlating van president Fouad Massoum van Irak dat zulke bombardementen nabij zijn.

Grondtroepen

De Iraakse grondtroepen zijn ook verder gegaan met hun opmars in de stad. "De militaire operaties in Tikrit startte rond 21.00 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd). Posities van IS-militanten zijn hierbij aangevallen", laten de Iraakse autoriteiten weten.

Iraakse en Koerdische militairen veroverden deze maand driekwart van de stad ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Eind vorige week stokte de opmars. De herovering van Tikrit zou een belangrijke overwinning voor de regering in Bagdad zijn.

Strategisch punt

De plaats ligt aan de strategisch belangrijke route naar Mosul, een van de grootste steden in Irak. Mosul viel vorig jaar in handen van IS.

De Iraakse strijdkrachten ondernamen vorig jaar diverse pogingen om Tikrit terug te winnen, maar dat mislukte. Tikrit is de geboorteplaats van de in 2003 afgezette dictator Saddam Hussein. Die werd eind 2006 wegens misdaden tegen de menselijkheid geëxecuteerd.

Bekijk beelden van gevechten tussen IS en Iraakse grondtroepen:

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS