De Israëlische geheime dienst heeft het eerste stadium van het atoomoverleg tussen Iran en de Verenigde Staten en andere grootmachten afgeluisterd. 

Dat melden bronnen in het Witte Huis dinsdag aan de Wall Street Journal.

De afluisteroperatie was onderdeel van een campagne van de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om een deal tussen Iran en de in de P5+1 (Verenigde Staten, Frankrijk, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) verzamelde grootmachten van de baan te krijgen.

Israël zou bovendien de hand hebben gelegd op vertrouwelijke interne communicatie van de VS, gegevens over informanten en diplomatieke contacten in Europa, aldus bronnen in de Amerikaanse regering. Netanyahu is fel tegenstander van het overleg en hield er voor het Amerikaanse congres onlangs een fel betoog tegen.

De Amerikanen zijn vooral ontstemd over het feit dat Israël de verkregen informatie heeft verspreid onder Amerikaanse politici, om zo tegenstand voor het atoomoverleg te creëren binnen de Amerikaanse politiek.

Onderschept

De spionage kwam aan het licht toen de Amerikaanse inlichtingendiensten die Israël spioneren conversaties tussen Israëlische kopstukken onderschepten waarin details over de gesprekken tussen Iran en de VS terug te vinden waren. Deze details waren enkel bekend onder deelnemers aan de onderhandelingen

Israël ontkent de VS direct te hebben bespioneerd en stelt de informatie vooral te hebben verkregen door de Iraanse regeringsleiders te bespioneren.

Ook zouden de Franse diplomaten die bij de onderhandelingen betrokken zijn loslippig zijn geweest over de voortgang van de onderhandelingen. Dat laatste wordt bevestigd door Amerikaanse bronnen, meldt de Amerikaanse krant.