In New Haven, in de Amerikaanse staat Connecticut, zijn maandag (plaatselijke tijd) honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het geweld van de politie in de richting van zwarte inwoners.

Demonstranten kwamen op de been nadat een video was opgedoken van een zwart, 15-jarig meisje dat onlangs tegen de grond werd geworpen door een blanke agent.

Dat gebeurde nadat ze in gevecht was geraakt met een ander meisje tijdens een parade van de feestdag St. Patrick's Day. Het meisje was al geboeid, maar werd door een politieman met haar hoofd tegen het asfalt geslagen.

Volgens de moeder van het meisje liep ze onder meer een hersenschudding en gebroken schouder op.

De actievoerders liepen vanaf het huis van de tiener tot het plaatselijke politiebureau van New Haven. Daar riepen ze op tot het schorsen van de betreffende agent en het openbaar maken van zijn naam.

"We willen verantwoording door de politie, daar draait dit protest om", zei de voorzitter van de lokale burgerrechtenbeweging NAACP. De politie reageerde door te zeggen dat de zaak intern wordt onderzocht.

Ferguson

Het incident staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een reeks gevallen van omstreden en soms dodelijk geweld van witte agenten tegen zwarte bewoners verspreid over de Verenigde Staten. 

Op veel plaatsen kwam het daarom al tot (gewelddadige) protesten. Onlangs werden twee politieagenten beschoten tijdens een betoging in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Hier waren mensen de straat opgegaan tegen het racistisch optreden van de plaatselijke politie.