Tientallen Houthi-strijders zijn maandag gedood in een gevecht met stammen in het noorden van Jemen. 

Volgens de nieuwszender al-Arabiya hebben de stammen een aanval van de Houthi-rebellen afgeslagen. Die zouden zijn opgerukt naar het plaatsje Marib, waar een vliegveld is. 

Ook een andere aanval van de sjiitische rebellen richting Aden werd maandag afgeslagen. Op ongeveer 100 kilometer van de havenstad wisten regeringstroepen de Houthi's tegen te houden. President Abd-Rabbu Mansour Hadi huist momenteel in Aden, nadat hoofdstad Sanaa eerder in handen van de rebellen viel.

De strijd in Jemen dreigt snel uit de hand te lopen. Terwijl de Houthi's proberen op te rukken, heeft Saoedi-Arabië openlijk gezegd dat buurlanden de nodige maatregelen zullen nemen als de situatie niet kalmeert.

Riyadh Yaseen, de minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, riep landen op het Arabische schiereiland op om militair in te grijpen en zo de opmars van de Houthi's te stoppen.

''Ze breiden hun gebied uit, bezetten luchthavens en steden, vallen Aden aan met vliegtuigen, pakken zomaar mensen op en mobiliseren hun troepen'', zei hij tegen nieuwszender al-Jazeera. De Golfstaten reageerden snel bij monde van Saoedi-Arabië: wanneer het nodig is komt er hulp en de bemoeienis van Iran is uit den boze, klonk het.

Steun Hadi

Het soennitische Saoedi-Arabië wordt gezien als de steun en toeverlaat van president Hadi. De sjiitische Houthi's kunnen juist bouwen op Iran, dat eveneens sjiitisch is. De Houthi's ontkennen militair en financieel gesteund te worden door Iran, maar vorig jaar werd het tegendeel aangetoond door bronnen uit Jemen, Iran en westerse landen.

Analisten denken dat geen van beide partijen de strijd kan winnen, tenzij er meer hulp van buitenaf komt. Gevreesd wordt dat de animositeit tussen Iran en een coalitie geleid door de Saoedi's snel zal toenemen.

Tegelijk kijken terreurgroepen al-Qaeda en IS vanaf de zijlijn toe, ogenschijnlijk klaar om gebruik te maken van de onrust in het land.

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen