De strijd in Jemen tussen Houthi-rebellen en troepen van president Abd-Rabbu Mansour Hadi dreigt snel uit de hand te lopen.

Terwijl de Houthi's maandag proberen op te rukken naar havenstad Aden, heeft Saoedi-Arabië openlijk gezegd dat buurlanden de nodige maatregelen zullen nemen als de situatie niet kalmeert.

Riyadh Yaseen, de minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, riep landen op het Arabische schiereiland op om militair in te grijpen en zo de opmars van de Houthi's te stoppen.

''Ze breiden hun gebied uit, bezetten luchthavens en steden, vallen Aden aan met vliegtuigen, pakken zomaar mensen op en mobiliseren hun troepen'', zei hij tegen nieuwszender al-Jazeera. De Golfstaten reageerden snel bij monde van Saoedi-Arabië: wanneer het nodig is komt er hulp en de bemoeienis van Iran is uit den boze, klonk het.

Steun Hadi

Het soennitische Saoedi-Arabië wordt gezien als de steun en toeverlaat van president Hadi. De sjiitische Houthi's kunnen juist bouwen op Iran, dat eveneens sjiitisch is. De Houthi's ontkennen militair en financieel gesteund te worden door Iran, maar vorig jaar werd het tegendeel aangetoond door bronnen uit Jemen, Iran en westerse landen.

Analisten denken dat geen van beide partijen de strijd kan winnen, tenzij er meer hulp van buitenaf komt. Gevreesd wordt dat de animositeit tussen Iran en een coalitie geleid door de Saoedi's snel zal toenemen.

Tegelijk kijken terreurgroepen al-Qaeda en IS (Islamitische Staat) vanaf de zijlijn toe, ogenschijnlijk klaar om gebruik te maken van de onrust in het land.

Video: Conflict Jemen bedreiging voor regio