Ruim dertig procent van het bedrag dat via de nationale actie tegen ebola werd opgehaald, is inmiddels besteed. 

Dat zeggen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag in een tussenrapportage over de stand van zaken van de hulpverlening. Volgens de SHO heeft de hulp ruim 200.000 mensen bereikt. 

De verschillende facetten van de gezondheidszorg vormen de grootste kostenpost: 67 procent van het bedrag ging naar medische zorg, medische hulpgoederen, voorlichting en veilige begrafenissen. Met Nederlands geld werden 10.000 lijkzakken en 15.280 beschermende pakken voor hulpverleners gedistribueerd. 

Van het geld dat binnenkwam via Giro555 kregen bijvoorbeeld ook 6.100 mensen voedselhulp. 73.500 mensen kregen hygiënemiddelen en 4.000 kinderen volgden alternatief onderwijs. 

Met de nationale actie werd in totaal 10.5 miljoen euro opgehaald. De actie startte in november 2014. Eind 2015 moet al het geld zijn besteed. 

Kritiek

De SHO stelt dat de hulporganisaties van mening zijn dat de inzet voor de slachtoffers aanvankelijk internationaal onvoldoende gecoördineerd werd. 

Artsen zonder Grenzen (AzG) concludeerde maandagochtend al in een rapport dat de uitbraak van ebola is verergerd doordat de regeringen van de drie zwaarst getroffen West-Afrikaanse landen en de Wereldorganisatie (WHO) aanvankelijk niet reageerden op oproepen van hulpverleners. 

Volgens voorzitter Joanne Liu heeft de ebola-epidemie "de inefficiënte en trage reactie op noodsituaties" blootgelegd.

Keuzes

Door de aanvankelijke wereldwijde passiviteit moest AzG soms keuzes maken die tot verdere verspreiding van ebola leidden. Eind augustus werd de AzG-kliniek in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia overspoeld door patiënten.

Hulpverleners moesten doodzieke mensen aan de poort weigeren, al wisten ze dat daardoor andere mensen met de ziekte zouden worden besmet.

De epidemie die ruim een jaar geleden waarschijnlijk begon met de dood van een kleuter in Guinee, heeft inmiddels aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. Vrijwel alle slachtoffers vielen in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Een jaar ebola: vrees voor verslappen aandacht groeit

Dossier ebola