Alleen voertuigen met een oneven kenteken mogen maandag Parijs en 22 omliggende gemeenten inrijden.  De ochtendspits in Parijs stelde daardoor maar weinig voor.

Burgemeester Anne Hidalgo van de Franse hoofdstad heeft het besluit genomen om de ernstige luchtvervuiling in de stad terug te dringen.

Het openbaar vervoer in de stad is maandag wel gratis. Volgens Franse media houden 750 agenten in de gaten of automobilisten zich aan het besluit houden. Overtreders worden met een boete van 22 euro bestraft.

Er zijn wel talrijke uitzonderingen. Zo mogen auto's met meer dan drie inzittenden, elektrische wagens en andere schone auto's wel de straat op. Het afgelopen weekeinde was het openbaar vervoer al gratis om de luchtvervuiling te bestrijden.

Video: Beperkt autoverkeer in Parijs

Stofdeken

Vorig jaar nam Parijs dezelfde maatregel om de smog tegen te gaan. Toen verbeterde de luchtkwaliteit binnen een dag zodanig dat het gedeeltelijke rijverbod weer werd opgeheven. Ook nu worden de beperkingen dinsdag weer opgeheven.

De Parijzenaren zuchten al zeven dagen onder een deken van fijn stof, ozon en stikstofdioxide die een risico voor hun longen betekent en hun ogen en huid irriteert. 

Sceptisch

Longartsen zijn volgens de krant Le Figaro echter sceptisch over het weren van de auto's. Volgens hen is de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad veel minder erg dan die in bijvoorbeeld China.

Het gemeentebestuur van Parijs zou volgens hen beter het roken harder kunnen aanpakken. ''Dit is peanuts vergeleken met tabak'', zegt een gerespecteerde longarts. Hij heeft de afgelopen dagen niet meer patiënten met longklachten gehad.