Tegen de verwachting in is het Front National niet de grootste partij na de verkiezingen van zondag in de Franse departementen. 

De anti-Europese nationalistische partij van Marine le Pen staat op de tweede plaats, na de UMP van de voormalige president Nicolas Sarkozy. Deze groep heeft de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen met 29,7% van de stemmen.

De partij van Le Pen moest genoegen nemen met ongeveer 26 procent van de stemmen, schrijft de krant Le Figaro op basis van marktonderzoeksbureau Ipsos. In de peilingen kwam de partij nog als grote favoriet naar voren.

Met ongeveer 24 procent van de stemmen werden de regerende socialisten van François Hollande derde.

Video: Regeringspartij UMP wint eerste verkiezingsronde

Verandering

Sarkozy zei in een televisietoespraak dat de voorlopige uitslagen aantonen dat "Fransen een diep verlangen hebben voor duidelijke verandering". Verder was hij kritisch richting Front National: "Ik hoor het verlangen van degenen die hebben gestemd op Front National, maar deze partij, die hetzelfde economische beleid voert als uiterst links, vormt geen alternatief."

Zondag konden meer dan 43 miljoen Fransen naar de stembus voor de verkiezingen van de Departementale Raden, de besturen van de 101 departementen van het land.

 In districten waar geen enkele partij in de eerste ronde een absolute meerderheid heeft gehaald, volgt een tweede ronde voor de twee partijen die het hoogste zijn geëindigd. Die tweede ronde is volgende week zondag.