Een derde man die woensdag een aanslag pleegde op het Tunesische Bardomuseum is nog altijd op de vlucht. Dat heeft de Tunesische president Beji Caid Essebsi zondag gezegd.

Essebsi bevestigde daarmee dat de aanslag door drie mensen is gepleegd. De andere twee kwamen om het leven in een vuurgevecht met de veiligheidsdiensten.

''Ze zijn geïdentificeerd en gefilmd op beveiligingscamera's. Twee zijn geëxecuteerd en eentje is ergens op de vlucht. Maar hij zal hoe dan ook niet ver komen'', zei Essebsi in een interview.

In het interview kondigde de president ook aan dat een monument zal worden gebouwd ter nagedachtenis aan de 23 slachtoffers, onder wie veel toeristen. 

Wet

Volgens de 89-jarige Essebsi komt er ook een speciale wet om de strijd met terrorisme aan te binden. ''We zijn tegen een politiestaat. Maar ik vind dat vrijheden ophouden als misbruik begint."

De president zei zondag dat Tunesiërs het slachtoffer zijn van fanatici die misbruik maken van de vrijheid in het land. Hij gaf verder nog geen details over de wet.

Woensdag bestormden gewapende mannen het museum, naast het Tunesische parlement. De aanval, inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), leek gericht op toeristen.