Houthi-strijders hebben in de nacht van zaterdag op zondag delen van de derde stad van Jemen veroverd. 

De Houthi's, die gelieerd zijn aan Iran, strijden tegen de macht van president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Ze veroverden het vliegveld van de stad Taiz, die tussen de hoofdstad Sanaa en de tweede stad Aden in ligt.

Ooggetuigen zeggen dat Houthi's gekleed in legeruniformen het vliegveld en delen van de Taiz bewaken. Ook zouden er tientallen tanks en andere militaire voertuigen onderweg zijn van het noorden van Jemen naar de nieuw bezette stad.

Inwoners gingen uit protest de straat op, tot woede van de Houthi-strijders die in de lucht schoten om de menigte uit elkaar te drijven.

Bekijk beelden van de bezetting:

Burgeroorlog

Jemen is verwikkeld in een burgeroorlog sinds de Houthi's vorig jaar Sanaa veroverden en president Hadi naar Aden vluchtte. Rebellen stelden in februari een nieuwe regering aan en wilden met een vijfkoppige presidentiële raad Hadi de macht ontnemen.

Het lukt hun echter nog niet echt om de macht af te dwingen, omdat de sjiitische Houthi's een kleine minderheid zijn uit het noorden van Jemen en de Soennieten hun beslissingen niet erkennen.

Ondertussen proberen ook de soennitische terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en al-Qaeda grip te krijgen in Jemen. IS pleegde vrijdag aanslagen bij moskeeën in Sanaa. Daarbij kwamen zeker 140 mensen om het leven. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te praten over de situatie in het land.

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen